
To Dr. Benedek Jávor 

Member of the European Parliament 

European Parliament 

Subject: Response to the inquiry about the damaged fuel transported to Russia in the 

August of 2014 

 

Dear Member of the Parliament, 

Concerning your letter inquiring about the encapsulated fuel transported from Paks Power Plant 

to the Mayak Reprocessing Facility I inform you about the following: 

1. According to the agreement (further on referred to as “Agreement”) between the MVM 

Paks Power Plant PLC and the Russian party, which was ratified by the Euratom Supply 

Agency (further on referred to as: ESA), spent (encapsulated) fuel was transported into 

the reprocessing facility. 

2. In terms of the Council Directive 2006/117/Euratom of 20 November 2006 on the 

supervision and control of shipments of radioactive waste and spent fuel1 (further on 

referred to as “Directive”), the competent authorities of the Member States (the 

Hungarian Atomic Energy Authority in the case of Hungary) do not authorize 

transportations into third countries that, according to the opinion of the competent 

authorities in the Member State of Origin –in accordance with the criteria laid out by the 

European Commission and referred to in Article 16 paragraph (2) of the Directive – do 

not have the administrative and technological capacity and authority body mentioned in 

the “Joint Convention on the Safety of Spent Fuel Management and on the Safety of 

Radioactive Waste”2 (further on referred to as “Joint Convention”). 

In forming an opinion about the subject in question, Member States take into 

consideration the relevant information given by the other Member States. The Member 

States inform the European Commission and the Advisory Council created by Article 21 

of the Directive annually about unauthorized transportations. 

Russia has been a part of the Joint Convent since 2006; therefore, the scope of the 

Convention includes the Russian facilities responsible for managing and storing spent fuel 

and radioactive waste. During the authorization process of the transportation Russia has 

guaranteed to follow the Articles of the Joint Convention while managing of the 

encapsulated fuel. 

3. Based on the Agreement, the objective of the transportation is the temporary storage and 

non-military reprocessing on the territory of the Russian Federation of the spent 

(encapsulated) fuel and the temporary storage and final disposal of radioactive waste 

created during reprocessing. 

                                                           
1
 National regulations in accordance with the Directive are included in the Gov. Directive of 34/2009. (II.20.) on 

the authorization of cross-country transportation of radioactive waste and spent fuel (referenced directives: 3. 
§ (1) paragraph and section e) of 11. §) 
2
 The Joint Convention on the Safety of Spent Fuel Management and on the Safety of Radioactive Waste, which 

was formulated under the egis of the International Atomic Energy Agency, adopted on 5
th

  September 1997, 
Vienna, was implemented by  the Act LXXVI of 2001. 



4. Based on the agreement ratified by the ESA, starting from the date of receiving the spent 

(encapsulated) fuel, all obligations and rights are transferred to the Russian party with the 

condition, in accordance with the Agreement, that the spent (encapsulated) fuel shall not 

be used for military purposes. Russia has given its guarantee to use this fuel for non-

military purposes exclusively. 

5. According to Paragraph (4) of Article 4 of the 2011/70/Euratom Directive, you referred 

in the question, radioactive waste shall be finally disposed  in the Member State in which 

it was generated; however, in relation to the spent (encapsulated) fuel, no radioactive 

waste has been developed in Hungary; the transportation of fuel was for reprocessing 

purposes. 

6. In accordance with section 4 of this letter: based on the agreement ratified by the ESA, 

starting from the date of receiving the spent (encapsulated) fuel, all obligations and rights 

are transferred to the Russian party with the condition, in accordance with the 

Agreement, that the spent (encapsulated) fuel shall not be used for military purposes. 

Russia has given its state guarantee to use this fuel for non-military purposes exclusively. 

 

I would like you to please accept my response. 

Budapest, 30th October 2014 

Yours sincerely, 

 

Dr. Miklós Seszták 


